Bağcılık üzerine. - KONSOLİDE DENEMELER

Bağcılık üzerine.



Merhaba,

Kış bitti.Artık asmalar  filizlendi.Şu an o filizler mis gibi kokuyordur.Küçüklüğüm bağ aralarında geçti.İlkbaharda asmalar filiz verdiğinde o filizleri tuza banar yerdik.Delikanlılığımda ise bağ işlerini yapardım.O zamanlar bilimsel bağcılık yoktu.Doğru-dürüst sulanmazdı bağlar.Sırtımızda tulumba ile ilaçlardık bağları.Bir kişi iki teneke ile ilaçları çeker tulumbanın içine koyar öyle ilaçlanırdı bağlar.Ayrıca bağlar yüksek sistem değildi.Yer bağdı alayı.Üzümler çürümesin diye dalları herek dediğimiz kalın-sağlam çubuklarla desteklerdik.ÜZÜMLER DAHA LEZZETLİ VE SAĞLIKLIYDI.
Bağcılık zor işti o dönemler.Allah ım Ben i kurtar buralardan derdim.Kurtuldum.ASLINDA NE GÜZEL GÜNLERMİŞ.O zamanlar bağ kenarlarında beyaz ve kara dut ağaçları olurdu.Yazın ise incir ( yemiş) ağaçlarına takılırdım.

DUT-İNCİR-ÜZÜM ÜÇLÜSÜ BEN İM VAZGEÇİLMEZLERİMDİ.

Şimdi herşey makinalaştı.Atılan-kullanılan ilaç çeşitleri inanılmaz.Bağlar yüksek sistem.Verim müthiş.Fakat.Alım-satım sistemi aynı.Çiftçi tüccara-tüccar ihracatçıya-ihracatçı ithalatçıya bağlı.İTHALATÇI İSE PAZARA-TALEBE VE KURLARA BAĞLI.Bu konuda zaten yeterince bilgisi olan bir toplumuz.

O dönemlerde üzüm çeşidi de fazlaydı.Misket ve amerikan dingil üzümünü çok severdim.Şimdi yoklar artık.Çekirdeksiz beyaz üzüm çoğunlukla piyasada.Kadın parmağı.çavuş üzümü,şam üzümü hala bulunuyor.FAKAT BEN İM FAVORİM AMERİKAN DİNGİL ÜZÜMÜDÜR.Küçüklüğümde Anneannem  in bağında vardı.Altında uyurdum.Sıcak Ege günlerinde buz gibi toprağa yatıp uyumak müthişti.Miras dolayısıyla o bağlar dayıma kaldı.Oda o dingil üzümlerini köklemiş.Haberim olmadı.Olsaydı asla müsaade etmezdim.

Artık sadece yazları gidip dinleniyorum.Şeker hastalığı yüzünden üzüm ve incir ikilisine fazla yanaşamıyorum.Dut zamanı zaten geçmiş oluyor.

ZAMAN HERŞEYİN SONUNU GETİRİYOR.BU İŞ BÖYLE.















Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 0Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


Yorum Gönder

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes