Gianni Agnelli. Avukat. Avvocato. - KONSOLİDE DENEMELER

Gianni Agnelli. Avukat. Avvocato.



Merhaba,

Gianni'nin yanında düşünmeyin. Düşündüğünüzde bilinki herşeyi ele vermişsinizdir. Önceden düşünüp gelin.

Henry Kissinger avukat lakaplı Gianni hakkında bunu söylemiş. Yıllardır burjuvazi budur, şudur gibi yazılar okuduk. Küçük burjuva saçmalıkları ise cabası. Burjuvazinin küçüğü olmaz. Burjuva olmak için zaten büyük olmak gerekir. Büyüğün karşılığıdır burjuva kelimesi. İtalyan burjuvazisinin gerçek bir örneği olan Gianni Agnelli hakkında yazmak istedim.

Gianni İtalyan otomobil grubu Fiat'ın efsanevi başkanı. Fiat'ı küresel güç yapan güçlü bir şahsiyet. Kaddafi'nin Fiat'taki hisselerini alarak Kaddafi'nin Fiat'ı tamamen almasını önleyen bir iş adamı. Ülkesi için savaşa gitmiş, öyle arka planda kalmamış bizzat cephede savaşmış, bir milli burjuvazi örneğidir. İşte bu çizgi, bilinç İtalya'yı başa oynayan bir ülke haline getirmiştir. FİAT' ın anlamı ise. Fabrika,İtalya,Otomobil ve Torino kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Babasının kurduğu FİAT'I geliştirme ve küresel bir kurum haline getirme düşüncesine Ford fabrikalarını ziyaret ettikten sonra karar vermiştir. Babasının italyan faşizminin destekçisi olması şikayetlerine ve tasfiye edilmesine rağmen yılmayan, ülkesine küsmeyen, kaçmayan bir İtalyan. Sonraki yıllarda ise babası aklanmıştır.


OYSA FİAT' I SATIP HEM AİLESİ HEM DE KENDİSİ SONSUZA KADAR RAHAT YAŞAYABİLİRDİ. HATTA TORUNLARI BİLE.

Kızıl tugay lar denen terör grubunun bir çok yöneticisini öldürmesine rağmen Torino da kalıp yerinden ayrılmayan, İtalyan faşizminin gerçek yüzünü öğrendikten sonra faşizme  karşı  direnen bir İtalyan. İtalyan kominist partisinin fabrikalarında yaptığı direnişe rağmen Torino halkının kendisini desteklemek ve Kızıl Tugay ların cinayetlerine karşı kırk bin kişiyle yürüyüş yaptığı h
ayatını ve servetini ülkesinin geleceği için kullanmış bir şahsiyet. Bu uğurda ailesi ile ilgilenememiştir.

CENAZESİNE BEŞYÜZ BİN KİŞİNİN KATILDIĞI BİR İTALYAN. CENAZESİNE BEŞYÜZ BİN KİŞİNİN KATILDIĞI YERLİ BİR İŞADAMI DUYMADIM.OLAMAZDA.

Gianni Agneli'nin bireysel yaşam ve giyim tarzı İtalyan kültürünü derinden etkilemiştir.  İtalyan modasının ve yaşam tarzının tüm dünyada hit olmasını sağlayan önemli şahsiyetlerden birisidir. Çabaları ve iş hayatı oğlunun intiharına kadar devam etmiştir.

Gianni yaptıklarıyla nasıl burjuva olunacağını,burjuvalığın bir kimliği olması gerektiğini, içinde bulunduğu toplumun özbilinç oluşturmasında burjuva etkinliğinin pratiktede gösterilmesinin şart olduğunu ispatlayan bir adam. Bilinçli veya bilinçsiz bunu yapmıştır Gianni.

Burjuva denilmek için devletten nemalanmamış, katma değeri yüksek üretim veya faaliyetlerde bulunan, ülkesinin kalkınması ve üretilen katma değeri toplumun her açıdan gelişmesinde kullanan kişi olmak gerekir.

Günümüzde ise küreselleşmeyle bu imajın savrulduğunu veya arka planının boşaldığını görüyoruz. Küreselleşmeye burjuvaların savaşı diyebiliriz. Bu savaşın alt yapısı 1980 lerden itibaren geliştirilmeye başlanmıştır. Dünyada oluşan veya oluşacak artı değeri hangi ülke burjuvaları ne kadarını, nasıl kapacak ?. Mesele budur. Artık farklı ülke burjuvalarından oluşan finans kapital var. Burjuva bilincinin yaşaması ise kendi ülkesinin performansına bağlıdır. İşte bu yüzden Burjuva bilinci stakeholder kapitalizmine dönüşmüştür. İşte bu kapitalizm şekli ilgili ülkelerin bilgi üretmesine, bilginin her tabakaya ulaşmasına, akabinde doğan katma değerinde üretime yapılan katkı derecesine göre paylaşılmasına yol açmıştır.

Stakeholder kapitalizmi hakkında alttaki linke bakabilirsiniz.

https://www.konsolidefinans.com/2014/12/sosyal-sorumluluk.html

Burjuva sermayesini gelecek nesiller için oluşturan, aktaran, sanatı ve bilginin üretilmesini savunan kişi, kimlik  demektir. Burjuvazi iş yapmak için para kazanan demektir. Kimliksiz burjuvazi olmaz. Olsa olsa hacıyatmaz olur.

Para kazanmak için iş yapan belki iş adamı olabilir. Amaç sadece para kazanmaksa her yolda mübah olabilir. Bununda sonu yağmacılığa, çapulculuğa kadarda gidebilir. Bir ülkenin sermaye sınıfının çapı ( her açıdan ) neyse ülkede odur.

BİRİSİ BURJUVA MI DEDİ ?. BURJUVA DEDİĞİN GİANNİ AGNELLİ GİBİ OLUR.

Gianni Agnelli


Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 0Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


Yorum Gönder

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes