Bitcoin üzerine. - KONSOLİDE DENEMELER

Bitcoin üzerine.


Merhaba,

Bitcoin'le ilgili hemen hemen her türlü bilgiye sahibiz. Dip ayrıntılara girmeye gerek görmedim. Bu konuda internette her şeyi bulabilirsiniz.Tabiki anladığımız, bildiğimiz her şey doğru değil. En azından konuların arka planı konusunda yeterli bilgimiz çoğunlukla yoktur. Aslında bu işe modern saadet zinciri diyebiliriz. Sistemi yönetenler adil bir algoritma oluşturmuş görünüyor. Yani Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin var ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmakta. Bitcoin para yaratma işlemine madencilik(mining) denilmektedir. Bitcoin ağı 2009 yılında başlamıştır. Maksimum adedin 21 milyonla sınırlı olduğu ve SATOSHİ NAKAMOTO İsimli bir kişinin hayata geçirdiği  söylenmektedir. Alım satım işlemi yapılacak farklı platformlar var ve her platformun alacağı ücretlerde farklılık göstermektir.

Türkiye de ödeme ve yatırım aracı olarak Tl karşılığı bitcoin alınabilir. Kısaca Bitcoin herhangi bir merkez bankasına veya resmi bir kuruluşa bağlı olmayan elektronik bir para birimidir. 

Top tamamen katılımcının, yatırımcının üstündedir.

Değeri ise bu bitcoin'e olan arz ve talep belirliyor. Bu para sisteminin çıkması kaçınılmazdı. Ayrıca büyük bir buluş. Çünkü. Karşılıksız para oranının aşırı olması, şişmesi dolayısıyla para denetimini ve ülkeleri yönlendirmeyi, kontrol etmeyi ciddi ciddi zorlaştırmıştır. Güncel para sistemi kilitlenmeye doğru gitmektedir. Bitcoin sisteminin asıl arka planı budur. Bitcoin'e yeni para sistemi diyebiliriz. Her ülke kendi bazında buna benzer sistemler oluşturacaktır. Küreselleşmenin getirdiği bu bilgisel uyanıklık tüm Dünya da tek uygulanan sistemde olabilir. Tabiki ülkelerin gücü bahis konusu. İlgili konuda rezerv paraya sahip ülkenin başa oynacağı kesindir. Sistemi güvenilir yapan, geliştiren ülkede Dünya genelinde tek sisteme sahip olabilir. Göreceğiz.

Aslında sistem deneme aşamasındadır. Tamamen olgunlaşmış değil. Sistemin ana iskeleti konusunda yeterli, doyurucu bilgide yok.

Kendi içindeki arz ve talebe göre değerin veya Bitcoin'in oluşması dolayısıyla sisteme saadet zinciri denilebilir. Sistem içindeki arz ve talebi belirleyen algoritma ne derece doğru ?. Kırılma noktası bu. Algoritmaya müdahale edilebileceği aşikar. Bu durumda birilerinin kazancı diğerlerinin kaybı olacaktır.

Ne olursa olsun gerçek değeri belirleyen mal ve hizmetteki fiili, gerçek arz ve taleptir. Bu böyle kalacaktır. Galaksilere yayılsakta bu değişmeyecek. Tabiki spekülatörlerde olacak.

Bitcoin meselesi aslında gelecekte olabileceklerinde belirtisi. Küreselleşmenin kaçınılmaz sonuçlarından biri olan bitcoin küreselleşme tüm unsurlarıyla dünyaya hakim olduğunda sadece finans konusunda değil evlenmelerin bile üzerinde yapılacağı bir ağın ( Blockchain - Blok zinciri ) içinde var olmaya devam edecektir. Bu kaçınılmaz. Bitcoin ortadan kalksa bile farklı isimlerde var olmaya devam edecektir.

Blockchain - Blok zinciri konusu ise bilgilerinizin tek merkezde toplanacağı, konsolide yapılacağı bir oluşum, teknoloji.. Merkezi olan yapılar her zaman tehlikelidir. Kağıt masrafını azaltır sadece. Merkezdeki yönetim tarafından bilgileriniz kullanılabilir. Şimdiden kişisel verilerimiz belli ellerde ve özellikle reklam sektöründe kullanılıyor. Bu küresel veya ulusal digital faşizme yol açabilir. Blockchainin faydalarının olacağı ise tartışılmaz. Özellikle zaman kullanımı ve hız açısından. Bu arada elektriklerde asla kesilmemeli.

ELEKTRONİK ( ŞİMDİLİK KRİPTODA DENİYOR ) PARAYA YATIRIMI MAL VE HİZMETTEKİ FİİLİ ARZ VE TALEBE DAYANMADIĞI ( SANMIYORUM )  İÇİN ŞİMDİLİK SAKINCALI GÖRÜYORUM. 

Malum 1800'lü yılların ortalarında Amerika'da 6.000 çeşit dolar vardı. Amerika'da merkezileşme başlayınca dolar tek çeşid oldu. Küresel merkezileşme bittiğinde ise tek bir kripto para olacaktır. 

FAKAT YENİ PARA SİSTEMİ OLACAĞI KESİNDİR. MECBUREN MAL VE HİZMETTEKİ FİİLİ ARZ VE TALEBE DAYANACAKTIR. AKSİ TAKDİRDE YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. 

Klasik para yönetimi yani merkez bankalarının para yönetimi tarihe karışacaktır.  Küreselleşme özellikle sınıfsal küreşelleşme tamamen kurumlaştığında kripto parada tek bir isimle anılacak ve tek bir merkezden yönetilecektir. Tüm bunların önündeki en büyük engel ulusal devletlerdir. Zamanla başka engellerde çıkacaktır. 

İşin özü .Dünyadaki şimdiki para sistemi aslında bir kumar. 1970 lerden beri 425 kriz olmuş. Borç karşılığında para yaratma sistemi aslında krizlerin asıl nedeni. Değişmek zorunda.Tabiki bu sistem küresel para ağaları yaratmış durumda.
Ödenemeyecek bir borç tüm dünyada öylesine büyük miktarlardaki. Ya değişecek yada toptan sistem yok olacak. Sistem yok olduğunda açlığa karşı ayakta kalacak ülkeler tarımı güçlü olan ülkeler olacaktır. Dünyada ilk merkez bankası 1818 yılında kurulmuş. İlgili konudaki sorunlara karşı ilk çalışmalarda İsveç merkez bankası tarafından başlatılmış durumda.
Sorun kripto paralarla ( bitcoin gibi ) çözülmeye çalışılıyor. Kripto para şişmiş sistemi söndüremiyecektir. Sistem değişmeyecektir. Zaten her kırk veya elli yılda bir ortaya çıkan derin ekonomik kriz yeni para üretilerek aşılmaya çalışılmıştır. Fakat  bitcoinin merkezi olmaması bir umut. Sistem çöktüğünde kripto paraların işe yarayacağını sanmıyorum. Sistemin kullananların çıkarmaya çalıştığı kripto para yeni küresel sömürü çizgisidir. Kapitalizmin ürettiği bu müthiş bilgi ve yöntem bir süre işe yarayacaktır. Kripto saadet zincirlerinide göreceğiz. Şimdilik bu işlemlerde Nijerya ilk sıralarda. Devletlerde kendi kripto paralarını çıkaracaktır. 

Bu arada yaklaşık 1.400  bitcoin gibi kripto para var. Sınıfsal küreselleşme geri dönülmez olarak kurumlaştığında tek bir kripto para rezerv para olacaktır. Rezevr para ise dünya ticaretinde olmazsa olmaz bir gerçektir. Doların bu açıdan geleceği yok gibi görünüyor. Tabiki bu yeni kurulucak sisteme kitlesel karşı çıkışlar olmazsa. Bakalım. Göreceğiz.




Bitcoin


Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 1Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


1 Yorum.

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes