Home Denemeler Moda emek ve sanattır.
Moda emek ve sanattır.
Konsolide Denemeler Ocak 13, 2014 1
Merhaba,
İnsanoğlu var olduğundan beri doğada ayakta kalmak için elinden geleni yapmıştır.Doğada var olabilmenin ilk koşulu ısı farklarından korunmaktır.Soğuğa ve sıcağa uyum sağlamak için vücudumuz ısı dengesini kendisi ayarlamaya çalışır.Vucudumuz için alt sınır 5 üst derece ise 37 derecedir.Dolayısıyla insanoğlu vücudunu örtmek veya dış etkenlerden saklamak istemiştir.Böylelikle tarihin ilk sanatı ortaya çıktı.Terzilik sanatı insanoğlunun ilk sanatıdır.
Günlük hayatımızda çok sıradan görünen giyim-kuşam olgusu hiçde kolay olmayan süreç.Tabiki bu süreç ısmarlama ( hot couture ) tarzı üretim için geçerli.Fabrikasyon üretim için bile en azından tasarım için ciddi bir emek bahis konusu.Çünkü.İnsanoğlu ilkel çağlardaki gibi ne bulduysa giymek durumunda değil.Her kişinin farklı hayat tarzı-kültürü ve konumu var.Bu yüzden moda olgusu hayata geçti.Ve.Artık hayatımızın hemen her alanında etkin.İSTESEK DE İSTEMESEK DE
Alaşehir de küçükken yaz tatillerinde terzi Karcı'nın Yaşar denen terzinin yanında çıraklık yapardım.Köprü ve ütü yapmayı öğrenmiştim.Yaşar usta kesim yapmayı da öğretmişti.Aslında sevmiştim terziliği.Giyim-kuşam denen moda olgusunun ne kadar emek ve birikim istediğini çok iyi bilirim.Benim gerçekten saygı duyduğum terzilik mesleği emek ve sanatın en çok etkin ve önemli olduğu bir üretim şeklidir.Birde Girit li Hüseyin usta denen bir terzi vardı.Emekli olmuş.Fabrikasyon üretim şekli terzilik mesleğini öldürmüş gibi görünüyor.Fakat fason üretim atölyelerinde ve tasarım veya model seçiminde verilen emekler yadsınamaz.Moda insanoğlunun seçmekte özgür olduğu olgulardan biri.O yüzden zor ve zahmetli bir iş. GERÇEK BİR SANAT.
Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.
Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.
Paylaş :
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Evet.Gerçek bir sanattır.
YanıtlaSil