Sınırlar üzerine. - KONSOLİDE DENEMELER

Sınırlar üzerine.


Merhaba,

Engin Algül Ağabeyimin gönderdiği aşağıdaki  resimlerinde bulunduğu mail uzun süre düşündürdü Bir söz vardır.Anasına bak kızını al diye.Ben de sınırlara bak ülkelerin ne mal olduğunu anla diyorum artık.
Gerçekte bu sınır denen olgu ne derece önemli.Bunun sosyo-ekonomik Boyutu ne ?.Neler anlatır bu
sınırlar. Hiç düşündünüzmü?.

Kategori 1 deki ülkelere bakınca toprağa tartışmasız bağımlı ülkeler olduklarını anlıyorsunuz.Bu ülkelerde nufus oldukça fazla.Bir milim toprağa bile ihtiyaç var.Hem beslenme açısından hem de üretim ilişkileri açısından.Bu ülkelerin bırakın üçüncü sanayi devrimini ( bu konuda kısa süre sonra yazacağım ) birinci sanayi devriminin yanından bile geçemedikleri aşikar.Bu bölümdeki ülkelerden Çin'i biraz ayırmak lazım.Çin Dünya nın  şu andaki diyalektik konjoktürünü anlamış durumda.Pozisyonunu almış ve hızla üçüncü sanayi devrimini yakalamaya çalışıyor.Çin in kalabalık nufusu iki ayağı birbirine başlayan halat gibi sanki.Bu nufus problemi yüzünden toprağa sonsuza kadar bağımlı kalacak.En azından gelecek 100 yıl için.Dolayısıyla gelişmiş bir ekonomi  kültürü yok bu ülkelerde.Bu durumda sınırlar çok önemli oluyor tabiki.

BU ÜLKELERDEKİ SINIRLAR İYİ KORUNUYOR.SANKİ BİR NAMUS GİBİ.HALA FEODAL EKONOMİ SÜRÜP GİDİYOR.FAKAT.ÜLKE İÇİNDEKİ YABANCI  ŞİRKETLERİNİN-KURULUŞLARIN ÜLKEYİ DİBİNE KADAR SÖMÜRMESİNE KİMSENİN SES ÇIKARDIĞI YOK.BU ÜLKELERDE ÇİN DE DAHİL GELİŞMİŞ ÜLKELERİN FAYDA-MALİYET -ÇEVRE AÇISINDAN VERİMLİ BULMADIKLARI SEKTÖRLER VAR SADECE.

BİR ÜLKEDEKİ ŞİRKETLERİN NE KADARI SEN'İNSE ÜLKENİN O KADARI SEN'İNDİR GERÇEĞİ HENÜZ BİLİNMİYOR.ÜLKEN KENDİ  EKONOMİSİNİN  ANAYASASINI YAPABİLDİĞİ KADAR SEN'İNDİR.

Kategori 2 deki sınırlara bakınca sınırların o kadar önemli olmadığını görüyoruz.Bu tabiki topraklarının önemli olmadığı anlamına gelmiyor.Bu ülkelerin geçmişinde daha kısa süre önce 1 ve 2 Dünya Savaşları var.Bu savaşlar toprak savaşları aynı zamanda.Ne oldu da sınırlar üzerinde çok durmuyorlar artık.Sıkı güvenlik önlemleri niye yok? 50 milyon insan ve ekonomi bir hiç yüzünden heba olunca sanırım ayıktılar.Hoş hala birbirlerini sevmeseler de ekonomik ve yeni doğan birleşik Avrupa kültürü sınırları hızla anlamsız kıldı.Avrupa Birliği ile de Avrupa ülkelerinin ulusal burjuvazisi birleşti.Avrupa daki diyalektik konjoktür buna mecbur kıldı onları.Bu durumda sınırlarında anlamı kalmadı.Nasıl olsa birliğe üye ülkeler müteselsilen bu toprakların sahipleri.İç içe girilmiş durumda artık.Bu birleşme önceleri Avrupa ortak pazarıydı.Bu oluşum tarihin en akılcı oluşumudur.Savaştan yeni çıkmışlardı.Yeni yatırımlar için sermaye birikimine ihtiyaç vardı.Ortak pazarla OTO FİNANSMANA gittiler.Son 25 yılda bu oluşum Avrupa ülkelerinin yolunu açmıştır.Zaten Dünya da rakipleri de yoktu-halada yok.Amerika savaştan sonra Avrupanın  BRETTON WOODS anlaşmasıyla elini zayıflatsa da pek bir şey değişmiş durumda değil.Avrupa ve Amerika üçüncü sanayı devrimini gerçekleştirmiş durumda.Bu yeni-küresel ekonomide şirketleriniz performansı önemli artık.Bu küresel gelişmelerinin alt yapısını MAİ ANLAŞMASI ile yapmış durumdalar.Mai anlaşmasıyla küresel şirketler kendi global anayasalarını oluşturdular.Buna imza atan ülkelerin finansal egemenlikleri bu anayasaya ( şirketlere ) teslim edilmiş oldu..Dolayısıyla fiziki sınırların anlamı kalmadı.

AMATÖR  KÜMEDEKİ ÜLKELERİN KENDİ ARALARINDA SINIR SORUNLARI HOROZ DÖVÜŞÜ GİBİ SÜRÜP GİDİYOR.İŞTE BÖYLE...

KATEGORİ 1


KUZEY KORE-GÜNEY KORE SINIRI


HİNDİSTAN VE PAKİSTAN SINIRI


KATEGORİ 2

UKRAYNA VE POLONYA SINIRI


İSVEÇ VE NORVEÇ SINIRI



Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 2Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


2

  1. TC Batuhan Sökeli14 Aralık 2014 21:36

    Zaman gelecek sınırlar tamamen kalkacak.

    YanıtlaSil
  2. TC Nurhan Beşok4 Ocak 2015 00:21

    Evet.bütün sınırlar kalkacak.

    YanıtlaSil

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes