Gerilla. Para. Uzlaşma. - KONSOLİDE DENEMELER

Gerilla. Para. Uzlaşma.


Merhaba,


2015 yılında .Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri ( FARC-FARC/EP ) ile Kolombiya hükümeti arasında süren 5 yıllık uzlaşma süreci sonuçlandı ve referanduma karar verildi.Tam 52 yıl süren bu karşılıklı vahşetin sona erdirilmek istenmesi yerinde bir atılımdı.Sonuçta bu anlaşma ( Küba-Havana 'da ) imzalandı ve halkın önüne getirildi.

Ülkemizdeki ve çevre ülkelerde Biz imde içinde olduğumuz şiddet sarmalından bir şekilde kurtulmak gerekiyor.

Halkın % 40 nın katıldığı,13 milyon oyun kullanıldığı referandumda hayır çıktı.Halkın çoğunluğu Farc dan nefret ediyordu cezalandırılmasını istiyordu.Tabiki % 40 ın katıldığı bir seçim ne kadar meşru olabiliyorsa. Ateşkesin devamına karar verildi.Arabulucuk görevini ise Norveç BaşbakaNı ERNA SOLBERG yürütmekteydi.Pkk  ya benzetilen FARC ın  yöntemleri pratikte uygulamaları aynıydı.Fakat stratejik içerik çok ama çok farklıdır.Farc ın ülkede ayrı bir özerk bölge veya etnik tanınma gibi içeriği yoktu.Örgüt içi evlilikler serbestti.Farc direkt sistemi hedef alan marksist bir örgüttü.Hoş Pkk ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkına istinaden marksist bir çizgisi olduğunu savunuyor..Belirleyici içerikler çok farklı.


5 yıl süren uzlaşma görüşmeleri neden başlamıştı ?.Bunun için 260.000 kişinin hayatını kaybetmesi mi gerekiyordu?.NEDEN ?. TABİKİ PARA VE PARANIN GETİRDİĞİ-ZORLADIĞI UZLAŞMA GEREKLİLİĞİ.


Wikipedia da şöyle bir açıklama var.FARC, 1960'lı yıllarda Kolombiya Kominist Partisinin'nin askerî kanadı olarak kuruldu. 1980'li yıllarda faaliyetlerini sürdürebilmek için kokain ticaretine başladığı iddiası ABD tarafından öne sürülmektedir.Örgütün bu yoldan yılda en az 300 milyon Abd doları gelir elde ettiği de tahmin edilmektedir. Kolombiya Emniyet Genel Müdürü General Jose Roberto Leon'a göre ülke genelinde uyuşturucu ticaretinin %60'ına hakim olan örgütün yıllık geliri $1 milyarı bulmaktadır.Örgütün kurucusuManuel Marulanda dır.Örgütün faaliyetlerini sürdürmek için kokain ticaretine başlamasını doğal.Ama  ahlaki  görmüyorum.Tabiki hiç te kolay değildir kurumlaşmış bir orduya karşı savaşmak.


Bu şu demek biriken ciddi bir para var ve örgütün paraları hangi off-shore bankada.Sonuçta bu para küresel sisteme girmiş ve kullanılıyor.Bu para kapitalizmin içinde fink atıyor.Kolombiya daki sermaye sahipleri bu paranın piyasaya girmesini istiyorlar.Belki de çoktan girdi.Geriye ne kalıyor?.Kaçınılmaz olarak uzlaşma.Para medeniyet yaratıyor.BU BİR GERÇEK.AYRICA 52 YIL SAVAŞMAKDA  KOLAY DEĞİLDİR.BIKTIRIR.


Eğer refarandumda halk bu uzlaşmayı onaylasaydı.( Üstelik Farc referandum öncesi mağdurlara tazminat ödeneceğini duyurmasına rağmen.Demekki halktan ciddi bir kopuş olmuş ).Kolombiya için barış gelecekti.Fakat halkın FARC tan bıktığı ve nefret ettiği kesin.Halk Kısaca Farc ın siyasi sürece katılmasını istemedi.Müzakereler devam etmesine rağmen arasıra çatışmalar oluyor.Üstelik Kolombiya Cumhurbaşkanı nın çatışma karşıtı emirlerine rağmen.ARTIK İŞ KAN DAVASINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA.Kolombiya ordusunun müşkülpesentlik yaptığı kesin.Mesela Farc ın müzakerecisinin öldürülmesi gibi.Veya daha güçlü odaklar var.Kaybeden yine gelecek nesiller oluyor.Medeniyetin içinde yerinizi alamıyorsunuz.


Pratikte ise olan biten şudur.Çatışmadan az etkilenen Bogota, Cali ve Barranquilla gibi orta sınıfların yoğun olduğu şehirlerde Hayır oyları çoğunluk çıktı.  FARC’ın etkin  olduğu Meta, Caqueta (FARC son konferansını bu şehirde yapmıştı) Tolima ve Huila gibi bölgelerde Hayır kazandı.İŞTE ASIL SORGULANMASI GEREKEN BUDUR.EN GÜÇLÜ OLDUĞUNUZ YERDE BİLE HAYIR ÇIKIYOR.


Asıl sorulması gereken Farc ı ortaya çıkaran nedenler.Ana neden Güney Amerika nın keşfinden beri acımasızca süren sömürü ve soykırım.Ayrıca Kolombiya Kominist Partisinin kapatılması ve siyasi arenadan dışlanması ki bu çok önemlidir.


PEKİ NE OLACAK ?.MECBUREN UZLAŞILILACAK.BAŞKA YOL YOK.PARA ASLA UYUMAZ VE BAŞA SÜRÜLEN TARAK GİBİDİR.BİR DÜZEN KURDURUR.ŞÖYLE YADA BÖYLE.


BU ARADA İRA VE İNGİLTERE  BARIŞININ ARKASINDA DA PARA VARDIR.AMERİKA NIN IRAK A GİRMESİ VE BÜYÜK SİLAH FABRİKALARININ KUZEY İRLANDA YA TAŞINMASI BARIŞ ZORUNLULUĞUNU ZORAKİ OLARAK GETİRDİ.AYRICA AMERİKA YAKLAŞIK 100 YILDIR İRA YA FİNANSAL YARDIM SAĞLIYORDU.AMERİKA NIN YARDIMI KESMESİ İNGİLTERE NİN İRA YI BİTİRMESİ DEMEKTİ.BÖYLELİKLE PARA BİR SORUNU DAHA ÇÖZMÜŞTÜ.








Guerrilla

Dancing

Family


Gun

Gun



Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 1Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


1 Yorum.

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes