İklim,kirlilik ve nüfus. - KONSOLİDE DENEMELER

İklim,kirlilik ve nüfus.


Merhaba,

Bu içerik hakkında az-çok bilgimiz var.İklim değişikliğinin fosil yakıtlardan ve çevreyi göz önüne almayan sanayileşmeden,aşırı tüketim gibi unsurlardan olduğunu biliyoruz.Bilmek tabiki önemli.Sonuçta bir bilgi birikimi bahis konusu.Bu sorunların ana kaynağı sermayenin aç gözlülüğü gibi görünse de konu bu kadar basit değil.Nüfus artışı ve geri kalmış ülkelerdeki yönetimlerin bilgisizliği ve bilinçsizliği de ana unsurlardan.Çevre bilincinin ,çevreyi koruma kültürünün gelişmemesi.de ayrı bir unsur.Dolayısıyla hepsi birbirine sıkı sıkıya geçmiş unsurlar ve sorunlar bunlar.Herhangi birini çözsenizde başarılı olmak mümkün değil.Tüm unsurların eş güdümlü çözülmesi gerekiyor.

Nüfusu ele alırsak konu daha da kitleniyor.Bu kadar nüfusu doyurmak kaçınılmaz olarak üretim artışının maksimum olmasını gerektiriyor.Peki nasıl beceriliyor bu .Genetiği ile oynanmış ürünlerle.Daha sağlıksız ortamlarla.Doğal olarak maliyeti yüksek olan bir ürünün parasal geri dönüşümü de mümkün değil.Üretim için gerekli enerji unsuru bu sorunların asli kırılma noktasını oluşturuyor.Kullandığınız enerji fosil yakıtlardan oluşuyorsa ki çoğu öyledir.Elektrik enerjisi için kurulan barajlar ise kuraklığın nedenlerinden birisi.Üretilen malın dağıtımı,genel ulaşım tartışmasız fosil yakıtlarla.KİLİTLENME BURADA BAŞLIYOR.FOSİL YAKITLAR ŞU ANDA DÜNYA MIZDAKİ BİR ÇOK SAVAŞIN, ANLAŞMAZLIKLARIN VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ANA NEDENİ.

Neler yapılabilir.Tüm ülkelerin bir konsensus oluşturması.Bu oluşumda olma mecburiyetlerin sağlanması.Aksi takdirde her açıdan özellikle ticari açıdan dışlanması.Bu konuda bir KYOTO protokolü anlaşması var.Bu anlaşma tabiki iyi bir oluşum.Bu anlaşma pahalı yatırımları gerektiren kuralları da içeriyor.Gelişmekte olan ülkelerde bunu uygulamak mümkün değil.Dolayısıyla bu ülkeler gelişmiş ülkelerin bıraktığı çevreye zararlı üretimi yüklenmiş durumdalar.Bu açıdan çevre kirliliğinden en çok etkilenen ülkelerin bu ülkeler olduğunu görmekteyiz.Bu protokol bu açıdan yeterince caydırıcı değildir.İlgili protokolün ayrıntılarını çoğunlukla bilmekteyiz.

BU KYOTO PROTOKOLÜ ANLAŞMASININ DAHA DA GELİŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR. BU PROTOKOLE DIŞ TİCARET KURALLARI İLE GERİ DÖNÜLMEZ KURALLAR EKLENMELİDİR.ÇOK DA İYİ DENETLENMELİDİR.BU AÇIDAN KYOTO PROTOKOLÜ BU SORUNLARIN KÖKTEN ÇÖZÜMÜNDE ETKİLİ OLAMAMAKTADIR.BU PROTOKOL İLE ORTAYA BİRDE KARBON KREDİSİ PAZARI ORTAYA ÇIKMIŞTIR.

BU SORUNLARI ÇÖZMEDEN SANAYİ DEVRİMİ İLE BAŞLAYAN MEDENİYETİMİZİN ÜST BİR AŞAMAYA GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.ARTIK.ÜST BİR MEDENİYETE GEÇEMEDEN BU GEZEGENDEN ELİMİZİN,AYAĞIMIZIN ÇEKİLECEĞİ GERÇEĞİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ.

Resimler English-Russia sitesinden alınmıştır.



Kirlilik

















Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 0Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


Yorum Gönder

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes