Aristotle Onassis. - KONSOLİDE DENEMELER

Aristotle Onassis.



Merhaba,

Onassis'i çılgın partiler, film yıldızlarıyla olan flörtlerinden ve evlilikleri ile tanırız. Özellikle üst düzey kadınlarla yaptığı evliliklerden. Tabiki inanılmaz servetinden. Ama. O düşünen bir adamdı. Gerçek olan ise inanılmaz bir hayat hikayesi önümüzde durmakta.

Akhisar'da tütün ticareti yapan bir ailenin oğluydu. Amcası Türk düşmanıydı. İnanılmaz katliamlara katıldı. 30 Ağustos zaferinden sonra Türk ordusu Akhisar'a girdikten sonra asıldı. Babası tutuklandı. Aristotle zar zor yunanistan' kaçabildi. Daha 19 yaşındaydı. Tüm servetleri uçup gitmişti. Babası suçsuz bulundu ve Midilli'ye gönderildi. Baba oğul tütün ticaretine tekrar başladılar. Genç Aristotle Arjantin'e gitti ve işi büyüttüler. 1938 de ise ilk tankerlerini aldılar. Tabiki gemisi olan Yunan taşımacılar vardı. Fakat ilk tankeri alan Onassis oldu.

Gelelim bu günlere. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde sekseni gemi taşımacılığıyla yapılıyor. Lider ülke Yunanistan. Yunanistan'ın taşıma filosu küresel bazda en büyük filo. Dünyadaki en güçlü armatörlerin 15 tanesi Yunan'lı. 100 Kadar büyük armatör olduğuna göre. Düşünmek lazım. Avrupa filolarının yüzde kırkına, dünyadaki petrol tankerlerinin yüzde yirmiüçü Yunanistan'a ait.

Bu armatörler petrol işinede girmiş durumdalar. Bu öylesine büyük bir güç ki İran'ın petrollerini taşıdıkları gibi ABD'nin ambargolarını bile önemsemiyorlar. Kısaca Yunan gemilerine el koymak dünya ticaretine inanılmaz ölçüde zarar vermek demek. İşte bu yüzden Türkiye'ye kafası estikçe dayılanan Amerika Yunanistan'a ses çıkarmıyor. Hatta Yunanistan ekonomik krizinde Alman yardımlarını daha fazla gemi almak içinde kullandılar. Biz ise limanlarımızı gelecekte işimize yarayacak hiçbir anlaşma olmadan sattık. Yunanistan Pire limanını Çin'e sattı. Çin malları Avrupa'ya ancak bu limandan girebiliyor. Yakında Avrupa'nın en büyük limanı olacak. Neyse. Bunların çoğunu zaten biliyorsunuz.

Asıl anlatmak istediğim Aristotle'nin vizyonu. Aristotle sadece paranın kalıcı güç getirmeyeceğini biliyordu. Gücün paralı bir aristokrat veya burjuva sınıfına dahil olmakla kalıcı olabileceğinin bilincindeydi. Bunu yaptığı evlilikler ile başlattı.Ünlü Monte Carlo Kumarhanesi de dahil olmak üzere, Monako'nun çoğunluğuna sahip olan Paris Borsası'nda işlem gören halka açık bir şirket olan Societe des Bain de Mer'de hisselerini sessizce satın almakla faaliyetlerine devam etti. Bu konuda birçok örnek verilebilir.    Milli burjuva sınıfın doğması ve kurumlaşması çok önemliydi. Yunanistan'ın uzun vadede geleceği ve varlığının devamı buna bağlıydı.Büyüme aşamasında olabildiğince diğer Yunan'lı taşımacılarıda işin içine kattı. Aristotle'nin asıl amacı küresel bazda bir Yunan taşımacılık havuzu oluşturmaktı. Bunu becermiştir. Ardılı Yunan taşımacılar ise bu misyonu devam ettirdikleri gibi her fırsatı acımasızca değerlendiriyorlar. Yunanistan'ın artı değerini taşımacılık sağladığı gibi kaynaklarında çoğunluğu taşımacılığa gidiyor. Bu ikilem Yunanistan'ın sanayileşmesinin önündeki engellerden biri. Avrupa birliğinden sanayileşme bahis konusu ise yardım almaları çok zor. Yunanistan'a Avrupa tarafından biçilmiş bir rol olduğu ortada. Bunu taşımacılık artı değeriyle yapmaya çalışmakta anlamsız bir çaba olur. Hazır bir sektöre odaklanılışılmışken. Turizm ve taşımacılık Yunan ekonomisine iyice yerleşmiş durumda. Peki kurumlaşmış bir devletmi?. Yarı kurumlaşmış denilebilir. Bir devletin tamamen kurumlaşması günümüzde milli burjuvazinin sayısına, kalitesine ve çizgisine bağlıdır.

Sonuçta Aristotle'nin başlattığı bu milli burjuvazi vizyonunu Yunan'lı armatörler devam ettiriyor. Elimden gelinim sana diyorum kızım sen anla demekten başka bir şey gelmiyor.

Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 0Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


Yorum Gönder

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes