Kürt ve Türk milliyetçiliği üzerine. - KONSOLİDE DENEMELER

Kürt ve Türk milliyetçiliği üzerine.


Merhaba,

Ülkemin içinde bulunduğu durumların neden ve sonuç ilişkilerini konsolide etmek istedim.GERÇEKLERDEN KAÇMAK UZUN SÜRE MÜMKÜN DEĞİL.GERÇEĞİ GÖRMEK VE İTİRAF ETMEK GELECEK NESİLLERE BORCUMUZDUR.ONLARA ADAM GİBİ BİR ÜLKE BIRAKMAK ZORUNDAYIZ.BUNA MECBURUZ.NEYSE.

"Türk " Sözcüğü Neyi İfade Eder?. Kürtlerle birlik olmak mı iyi, yoksa ayrılmak mı?.
Irk olarak Türk yok demek  NE DEMEKTİR?.

Geçenlerde bir tv programında B.Ayman Güler şöyle konuşmuştu." Ben Boşnak kökenli ana ve babanın çocuğuyum.. Ama Türk benim de kimliğim ve adımdır.. Türk derken biz bir ırkı anlamıyoruz... Zaten Türk bir ırk olarak yok, Yörük, Türkmen,Kırgız,Kıpçak ... v.s. var.   Türklük anayasal bir tanımlama.. Bunu anayasadan kaldıramazsınız..Asıl kaldırırsanız bu ırkçılık olur.." 
Türk diye bir ırk yok değil, bilakis tam anlamıyla ırk olarak Türk diye adlandırılan bir ırk var.  Diliyle, görünümüyle, genetiğiyle.. Bu tartışılmaz bir tarihsel gerçektir.Bu gerçeği politik, sosyal ve hukuki amaçlar doğrultusunda belirlemeler yaparken elimiz bağlanacak diye inkar etmenin anlamı yok.. Nasıl Yunanlı, Arap, Rus,Boşnak varsa, Türk de var. Bunu vurgulamak kimseyi ırkçı  yapmaz. Ama yok demek, söyleyeni bilgisiz  yapar. Irkçılık, ırk farklılığına dayalı kişiye özgü bir hukuki üstünlük tesis edildiğinde ortaya çıkar. Kırgız, Kıpçak, Uygur,  Oğuz.. Pekala biliyorsunuz ki bu topluluklar Türk ırkının boylarıdır ve aynı kök dilin lehçelerini konuşurlar.. Yani Bayerisch, Schwabisch, Kölsch diliyle konuşan Almanlar gibi. Üstelik onlar birbirlerini Türk boyları kadar bile anlamazlar.. Lehçe farklılıkları çok keskindir. 
Ama onlara lehçe farklılıkları nedeniyle Alman değildirler demek YANLIŞTIR.
Farklı bir örnek daha verelim;
Duran kalkan Kürtlere ''olduğunuz yerde suriyelilere izin vermeyin homojen bir toplum yaratmalarına izin vermeyin amansız olun kürtler''diyor..Peki buna ırkçılık,faşizm,insanlık düşmanlığı diyen bir tane sol grup varmı?..Tersini düşünelim bunu diyen bir Mhp veya Chp vekili veya bunlara yakın birileri olsa ülkemizin Kürtcü solu yine kafayı kuma gömermiydi?.Ya da ''ırkçılığa ve milliyetçiliğe dur de'' denen saçma oluşum susarmıydı?..
Kesin olan bir şey var ki.Oda Kürt milliyetçilerinin  Ermeni milliyetçileri gibi  ırkçılık,şovenlik ve işbirlikçilik tuzağına düşmüş olduklarıdır..Birbirine  karışan Kürtler ve Türkler için bu çok kötü bir durum.
Bu konuda ise Kürt milliyetçileri emperyalizmi arkalarına almalarından  dolayı kendilerini güvende hissetmekteler.Kürt meselesi de kendi gerçekliği içinde tartışılmalıdır.Zaten açılım politikaları dolayısıyla iyice kurumlaştılar.
Şimdi ise Kürtler, kendi ırklarından insanlara dayalı bir devlet kurmaya çalışıyorlar. Ve bunu yaparken de Türklerin yaptığı gibi hareket etmiyorlar. Diğer ırkları ülke olarak düşündükleri topraklardan temizliyorlar.. Olay berrak..Oldukça net ve tartışmasız.Doğu Biz im Türkiye hepimizin demek IRKÇILIĞIN TEPE NOKTASIDIR.

Bu açıdan Kürt milliyetçiliğinin siyasi birikimi Türk milliyetçiliğinden oldukça fazladır.Atatürk ten sonra CHP ye çökenlerin ilk işi altı ok un arka planını tasfiye etmek oldu.Bunu yavaş yavaş ve akıllıca yaptılar ve bu günlere geldik. Oysa beraberlik çok fazlasını getirecekti İNÖNÜ NÜN hem kendisine, hem de Kürt ler için.. Dil, kültür kayıpları mı?.. O kadar da önemli değildi doğrusu... Osmanlı bir bölgeyi Türkleştirmek istediğinde oraya Türk göçürürdü.. İnönü ne yaptı? Batıya Kürt göçürdü! Yani batıyı Kürtleştirmek istedi.. Ve geçen zaman için dede Kürtlerin  asimile olduğunu söyleyemeyiz. Kürt feodalizmi halen ayakta ve bu feodal ilişkiler Kürt milliyetçiliğini beslemeye devam ediyor.Türklerde  ise feodal kültür tasfiye oldukça aralarındaki bağ koptu.Farklı siyasi çizgilerin   ( sağ ve sol ) peşinde ne yaptıkları belli değil..ŞİMDİ DEĞİŞİK PARTİLERDE VE ÖRGÜTSÜZ BİR ŞEKİLDELER.  . 
Soruyorum Türkler bu asimilasyon ( üstelik bu tezgahı kürt elitleri yapmışken) meselesinden ne kazandılar? Irkçı, faşist, sömürücü yaftalarından başka..Bu tarihe geçecek bir iki yüzlülüktür. OSMANLI DAN KALAN KÜRT ELİTLERİN UZUN VADELİ PLANLARININ SONUCU BUDUR.TÜRKLER İSE ŞİMDİYE KADAR DİN KARDEŞLİĞİ İLE AVUNUP DURDULAR.KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİNE KARŞI SAÇMA SAPAN TEZLER ORTAYA ATANLAR OLDU.SAMİMİ MÜSLÜMANLAR İÇİN DİN KARDEŞİ, BAZILARI İÇİN DAĞ TÜRKLERİ OLDULAR.AMA KÜRTLER İÇİN BUNLAR HİÇBİR ŞEY İFADE ETMEDİ.
Diğer yandan, hırsla mal ve mülk kapışmasında, güç mücadelesinde kitleleri var Kürtlerin.... Vergi ödemekmiş, toplumsal huzurmuş... Bunlar hava cıva kavramlar..
İnşaat işçisi, doktor, öğretmen,turizmci,müteahhit ,MİLLETVEKİLİ,BAKAN,İŞADAMI oldular..Fakat.Yine de.Ağızlarda hep bir nakarat; Türkler bizi sömürdü.. Devlet bizi ezdi..Şimdi emperyalizmi arkalarına aldıkları bir ezilmişlik davaları var..OYSA EZİLEN VE SÖMÜRÜLEN HERKESTİ.VE HALA BÖYLE.
BU COĞRAFYADA BİRLEŞİK BİR KÜRT DEVLETİNİ KURULMASI OLASI GÖRÜLÜYOR.KURULABİLİR.BAYRAKLARI,ANA DİLLERİNDE EĞİTİM VESAİR KONULARDA İSTEDİKLERİNİ ALABİLİRLER.AMA O DEVLET ASLA KÜRTLERİN OLMAYACAKTIR.SALLANIP DURACAKTIR.TIPKI TÜRKLERİN TÜRKİYE Sİ GİBİ.

Aşağı yukarı tam da bu ifadeleri sarfetti.. Bu ülkemiz açısından ve stratejik olarak doğru bir yaklaşımdır. AYRICA TÜRK KÜLTÜRÜ BU COĞRAfYADAKİ BİRİNCİL KÜLTÜRLERDEN BİRİDİR.TABİKİ İKİNCİL KÜLTÜRLERİN BİRİNCİL KÜLTÜR İÇİNDE BULUNMASI VEYA GÖSTERİLMESİ DOĞRUDUR.Türk tanımının kaldırılma amacının arka planını biliyoruz.ÜLKEYİ BÖLMEK VE ŞEHİRLERDE YENİ FEODAL DÜZENE GEÇMEK. Yinede genel bir Türk tanımı yapmak gerekir diye düşünüyorum.. Birincil konumuz bu Türk tanımı.Açalım biraz.

Tamam, şunu diyebilirsiniz.. " Türkler çok karışık bir ırktır.." Karışmayanlar da oldukça çok ama!.
Tezleri savunurken mantık hatalarına düşmemek lazım.. B.Ayman Güler in iyi niyete dayalı hareket ettiğini düşünüyorum. "Türk", Türk ve Boşnak'ın ortak adı değil. Türk asyalı bir ırktır, Türkçe denilen eklemeli bir dil konuşur, çoğunlukla çekik gözlüdür.. Boşnak, Slav bir ırktır. TC vatandaşlığı hukuki bir tanımlamadır.BU ÜLKENİN   KURULMASINDA EMEĞİ OLAN KESİMLER TÜRK HALKI OLARAK TANIMLANMIŞTIR.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE DENMİŞTİR. Bu kadar basit.AMA TÜRK IRKI YOK DEMEK GEÇİŞTİRİLİP ATILACAK BİR KONU DEĞİLDİR.

Türkler  ırkçı hassasiyetler taşımayan bir milletin  üyeleridir. .Konu bundan ibaret.Kendinizi Türk olarak tanımlayabilmek için dejenere bir Türklük belirlemesi yapmamak gerekir . Bilakis Türk lerin genlerinde ırkçılık falanda yoktur.Olsaydı bırakın Türkiye yi Asya kıtasında sosyo-ekonomik panaroma çok farklı olurdu.Günümüz Türkiyesi ndede yok bu.Örnek mi?.İŞTE AŞAĞIDA.AYRICA ORTADA KURUMLAŞMIŞ BİR TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ YOK.SOVYETLER BİRLİĞİ NİN YAYILMACI POLİTİKALARINA KARŞI ARKA PLANINDA TÜRK İSLAM SENTEZİ OLAN,NET BİR TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN OLMADIĞI GRUBLAR VEYA BİR PARTİ VAR.GÜNÜMÜZDE İSE ARKA PLANININ BOŞ OLDUĞUNU GÖRDÜK.İŞİN ÖZÜ İSE VARLIĞIN VE GELECEK NESİLLERİN DEVAMI İÇİN TÜRK LERİNDE KENDİLERİNİ HER ALANDA KORUMALARI TARTIŞMASIZ HAKLARIDIR.HELEKİ GÜNÜMÜZ TÜRKİYE SİNDEKİ İRİLİ UFAKLI MİKRO-İŞBİRLİKÇİ MİLLİYETÇİLİKLER VARKEN.

Ülke her gün şehit veriyor ama Kürtler o kadar rahat ki bu ülkede.Hala istedikleri yere göçebiliyor,istedikleri yerde yaşam sürdürebiliyor,istedikleri yardımı alıp istediklerini istedikleri şekilde hemde devlet koruması ve sayesinde söyleyebiliyorlar...Bu ülke hergün teröre kurban veriyor ama üniversitelerde öğrenciler pkknın kuruluşunu kutluyor ,pkk simgeleri her yerde ve bunlara izin veren devletten maaş alan eğitimciler var.Acaba dünyada terörle boğuşan bu kadar kayıp veren ve ve terörün destekçisi olan bir kesim bu kadar rahatmı?Rusya da Çeçenler Moskovaya ,St Petersburg gibi şehirlere göçebiliyormu?Duma da Dudayev diye slogan atan Çeçen vekiller varmı?çeçenler için çalışan bir parti varmı?.Rus doktorlar Çeçenlerin yanındamı?.Osetya katliamında teröristleri anlamadan terör çözülemez diyen bir Selina Doğan ları varmı?.Moskova emniyet müdürü ''teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz''diyormu ?.VEYA ÇEÇENLER İÇİN AÇILIM YAPAN VARMI?.BÖYLESİNE BİR İYİ NİYET VE SABIR GÖSTEREN BİR DEVLET VARMI ?.VEYA ETNİK BİR KARŞI HALK VARMI?.


KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDEKİ AŞİRET MEKTEPLERİNDE BAŞLADIĞINDA TÜRK ÜN T HARFİ BİLE YOKTU ORTALIKTA.

Gerçekler başa sürülen tarak gibi her şeyi hizaya sokar, eninde sonunda?.

Anayasadan bilinen Türk tanımının kaldırılması bile  filli olarak mikro milliyetçiliklerin çatışmasına dönüşür ve güçlü olan kazanır..Kazananın ise şimdilik sessiz sedasız oturan ama bilgi biriktiren Türk lerin olma olasılığı yüksektir.Buda ikincil kültürlerin tamamen yok olması demektir.Mikro milliyetçiliklerin çatışması Türk lerde birleşme ve yeni bir özbilinç yaratmasından başka işe yaramaz. Belki de farklı bir Türk tanımı yapmak ihtiyacının nedeni budur.Bilemiyorum.ORGANİZE VE BİLİNÇLİ KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ SÖZDE-ÇAKMA  TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN ARKA PLANINI HIZLA DOLDURMAKTADIR.

Oysa ATATÜRK  vefat etmeseydi  İnönü'nün  kürt politikasının yanlışlığını farkedip Kürt lerle Türk leri ayıran bir devlet yapılanmasına  gidebilirdi. Neden? Asimilasyona çalışmak temelde ayrılığı kabul etmek manasını taşır. Asimilasyonun yapılamadığını ve yarar yerine zarar getirdiğini görmek de, temelde, bir devlet adamının pozisyon almasını gerektirir.Atatürk akıllı bir adamdı! İşin ahlaki boyutu ayrı bir mesele!.BU KONUDAKİ KIRILMA NOKTASI İNÖNÜ NÜN KÜRT RAPORU ÇALIŞMASIDIR.
PEKİ BU RAPORUN ARKA PLANI NEYDİ?.İnönü ve bir çok Kürt milliyetçisi kendi açılarından  akılcı davrandı. Ayrılmak, doğuda fakir, çorak bir ülkeye Kürtleri hapsetmek olacaktı o zaman için. İnönü eğer 1935'te hazırladığı "Kürt Raporunda" ayrılığı önerseydi ki,buda kürt milliyetçilerininde işine gelmezdi .BİR GERÇEKTE SOVYETLERİN YAYILMACI POLİTİKALARIYDI.Ayrılan doğunun yem olması durumu da vardı.O dönem Barzani kliğide Rusya ile kankaydı.Sovyetler dağılıncada derli toplu bir Türkiye ye ihtiyaç kalmadı.Kürtler  zaten iyice semirmişti.Türkiye den ayrılma zamanı gelmişti.Şimdi Kürt milliyetçileri Atatürk ün Kürtlere İnönüye yaptırdığı çalışma dolayısıyla özerklik sözü verdiğinden dem vuruyorlar.TABİKİ BU SİYASİ BİR UYANIKLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL.FAKAT.KÜRT MİLLİYETÇİLERİNİN O DÖNEMKİ KONJONKTÜRDEN BUGÜN İTİBARİYLE BİRE ON KAZANÇLI ÇIKTIKLARI TARTIŞILMAZ.O DÖNEM KONJONKTÜRÜ MAĞDUR EDEBİYATLARININ  BAŞLANGICI VE ÖZÜ.RAPOR SONUCUNA İSTİNADEN ALINACAK OLAN KARAR VEYA KARARLARIN ANA EKSENİNDE SOVYETLER BİRLİĞİ VARDIR.
Bu süreler zarfında Kürt politikacılar ( SAĞ VEYA SOL ) Anadolu'yu özel olarak Kürtleştirmeye  çalıştı.. Özal'ın da Karakaya Barajı yapılırken Malatya Kürtlerini Söke Ovası'na taşıdığını da hatırlayalım.. Neden Diyarbakır'a değil de, Söke'ye..ASIL AMAÇ TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ ENTEGRE ETMEKMİYDİ ?.FEODALİZM TASFİYE OLMADAN BU TABİKİ MÜMKÜN DEĞİLDİ.AMA.GELİNEN NOKTA VE GERÇEKLER BUNLAR.
GELELİM BUGÜNKÜ MANZARAYA.
1926'da 13 milyonun yüzde onu Kürt kökenli iken bugün 80 milyonun yüzde yirmisi Kürt kökenli..Doğu ve güneydoğu Cumhuriyet döneminde saf bir Kürt coğrafyasına dönüştü..
Ben hukuki yapılanmaya aldanmıyorum.. TC sınırlarında şu anda iki devlet var. Birincisi; doğu ve güneydoğuda Kürtlerin saf Kürt kökenlilerden oluşan Kürt devleti.. ki batı  vergileriyle burayı finanse ediyor.. Batıda da Kürtlerin Türklerle ve diğer etnik gruplarla ortak  devletleri..Kürt devleti türklerin vergileriyle kuruluyor.
Bayrak olmuş olmamış, okul olmuş olmamış.. Ne gam!Hayata, iş yaşamına kim egemen?
Polis, asker bile sokakta gezemiyor.Özgürce, sorguya çekilme, öldürülme korkusu olmadan dolaşamazsınız oralarda.İşte kuramazsın.Ama bir Kürt o coğrafyada örgütten olmuş olmamış rahatça gezebiliyor..
Ve bir Kürt, bu ülkenin her yerinde özgürce gezer, iş yapar, yerleşir..İnanmıyorsanız hadi gidin bakalım doğuya bir yerleşin, bir iş kurmaya, bir dükkan açmaya çalışın..
Kürtlerin nüfus politikaları var. Bu o kadar da körü körüne yani cahillikle ortaya çıkan bir şey değil. BİLİNÇLİ VE SIK SIK KONSOLİDE EDİLEN BİR SİYASET. Yavaş yavaş, alttan alta çok şey değişti..Bir çoğalma, çoğalarak güç kazanma güdüsü var bu işin içinde. Abdülhamit in kurdurduğu aşiret mekteplerinden başlayan bir hareket bu.Daha öncesi de Yavuz Sultan Selim dönemine  kadar gitmektedir.
Peki Türklerin, Boşnakların, Çerkezlerin bir ırksal mücadelesi var mı? (Olmalı demiyorum,yanlış anlaşılmasın, sonuçlarıyla olaylara bakıyorum..)
Kürt demeyelim.. Kürt demeyelim.. Ayrımcılık yapmayalım.. Ayrımcılık yapmayalım..OYSA KARŞINIZDAKİLER KENDİLERİNİ ZATEN AYRI GÖRÜYORLARDI.Böyle diye diye nerelere geldik.
Seksenli yılların başlarında  Aliağa Rafinerisi'ndeki işçiler, ya bekardı (bu maaşla ev kurmak kolay mı müfettiş bey derlerdi,) yada evli ama  bir, ama en çok iki çocukları vardı.. Buna mukabil Batman Rafinerisi'nde aynı ücreti alan Kürt işçilerin iki eşleri ve onüç onbeş çocukları vardı..Böylesine ırkçı bir hareket bu.
O çocuklar büyüdü.. Devlet şöyle ya da böyle aşı, sağlık hizmeti, eğitim, sosyal yardım sağladı..
Ve bugünkü toplumun bireyleri oldular..Tabi olarak pek azı yüksek eğitim gördü.. 
Bir defa üst yapı olarak ülkenin kurumlarını kendi kurumları olarak benimsemiyorlar.. En kültürlü olanları bile, hatta devlet yönetimindekileri bile böyle.. Vuruyorlar beline, vuruyorlar beline.. Bu ülke onlar için kazanmak, kazanmak, hep kazanmak için var..DERİN BİR MİLLİYETÇİLİK BU.
Yoksulluğun, ezilmişliğin sebebi de Türkler! Hayır, art niyetli ya da beceriksiz Türk, Kürt, Çerkez, Boşnak kökenli devlet adamları değil, sadece "Türkler". Oysa. Bu ülkenin, toprakların zencileri Türk lerdi. Halada öyledir. Geçici kazanımlarla oyalanmaya devam ediyorlar. Zenci konumunda olduklarını farkettikleri zaman kendilerinin ve olan bitenin farkına varacaklardır. Bir parmak bal onlara yetmeyecektir.
Kürtlerin nüfus politası  Türkiye'nin  daha fazla siyasal ve sosyal problemlerle dolu bir ülke olmasına yol açmaktadır.
Cumhuriyet döneminin en temel özelliği  Kürtlerin tüm Anadolu'ya, Avrupa'ya, Kıbrıs'a yayılması değil mi? Eğer kuruluşta, hadi onu geçelim çünkü devletin sağlam temellere oturması için belirli bir süre beraberliğe ihtiyaç vardı, ama en azından  1935'te Kürtlerden ayrılsaydık, bugün çok daha modern, müreffeh ve geleceğe umutla bakan bir ülkemiz olacaktı.. Din gericiliği de, şiddet kültürü de bize ortak yaşamın hediyesi..KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ HAYATIN HER ALANINDA ORGANİZE BİR VARLIK GÖSTERMEKTE.ÇİFTE STANDART KONUSUNDA TEPEYE OYNAMAKTADIRLAR.ÖZELLİKLE MEDYA VE SANAT DÜNYASINDA ETKİN OLMAYA ÇALIŞIYORLAR.KULLANMADIKLARI ENSTRÜMAN YOK.
DURUM ÇÖZÜMSÜZ GİBİ GÖRÜNÜYOR.

GÜNÜMÜZÜN ASIL GERÇEĞİ İSE ŞUDUR.Küreselleşen, kaynakların aslanın ağzında olduğu Dünya da artık bunların hiç bir anlamı yoktur.Bu yüz yıl içinde ikincil kültürlerin yani ekonomi diline sahip ve hakim olmayan, KENDİNE YETEMEYEN,FİNANSAL ARKA PLANI OLAN BİLGİYİ ÜRETEMEYEN, kültürlerin yaşama şansı zaten kalmayacak.Bu açıdan kaybedilen canların, kaybedilen kaynakların hiçbir haklı nedeni yok..KÜRESEL KÜLTÜR HIZLA YAYILMAKTA.NE DİLİNİZİN NEDE DİĞER DEĞER YARGILARIMIZIN ÖNEMİ KALMAYACAK.YENİ BİR KÜLTÜR YENİ BİR ÖZBİLİNÇ YARATIP HIZLA ENTEGRE OLMALIYIZ. KÜRT-TÜRK,ALEVİ-SÜNNİ,BAŞÖRTÜLÜ-BAŞÖRTÜSÜZ HER KİM VARSA.BUNU ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN YAPMAK ZORUNDAYIZ.AYAKTA KALMAMIZ GELECEK NESİLLERE TOPRAK BIRAKMAMIZ BUNA BAĞLI.YOKSA.BU TOPRAKLARI KİMSEYE BIRAKMAZLAR.KÖLELİĞİ KAPIMIZDA BULURUZ.TARİHE BAKIN.İYİCE BAKIN.HAK VERECEKSİNİZ.TARİH İRİLİ UFAKLI  YOK OLAN KÜLTÜRLERLE DOLUDUR.



ismet inönü


Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 2Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


2

  1. İlginç ve bir o kadarda derin bir bakış açısı.Son derece tarafsız bir yazı.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ayrıntılı bilgiler var. Sorgulamak lazım.

    YanıtlaSil

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes