Kazanmak veya kaybetmek.. - KONSOLİDE DENEMELER

Kazanmak veya kaybetmek..


Merhaba,

İnsanoğlu var olduğundan beri kazanmak ve kaybetmek döngüsü içinde dolanıp durmuştur.Önemli dir bu.Sanki var olma sebebimiz gibidir.İlk zamanlar  iyi avlanmak-komşu kabilenin kadınlarını elde etmek-av alanlarını elde tutmak ve uzun süre yaşayabilmek gibi unsurlar varlığımızı-kazanmayı devam ettirmemizin en önemli unsurlarıydı.Böylelik le bu zamanlara kadar gelebildik.Bu ölüm kalım mücadelesi gibiydi. Öyleydi de.

Günümüz de ise birşeyler değişti mi?.Tabiki değişmedi. Kazanmak ya da kaybetmek yine çok önemli. Sadece unsurlar-kurallar farklı.Üstelik daha zor.Çünkü. Artan nüfus ve kaynak yetersizliği dolayısıyla daha da zorlaşmış durumda herşey.Rekabetin boyutları çok yüksek.
Gelinen nokta da sınavı kazanmak, maçı kazanmak, parayı kazanmak,iyi bir evlilik yapmak,alanımızda yükselmek gibi VESAİR kıstaslar var. Bu kıstasları geçmek, ilgili zorlukları aşmak  seçtiğimiz yollara bağlı. HAYATIM BOYUNCA YAPTIĞIM HATALARDAN ÇIKARDIĞIM DERSLER BU YAZIMIN İLHAMI AÇIKÇASI.

NE YAPMALI PEKİ. TERCİHİMİZ NE OLMALI ?.MUTLU OLMAK MI ASIL AMAÇ ?.PARA KAZANMAK MI ?..YA DA NE?.VE KENDİMİZİ NE KADAR TANIYORUZ.DONANIMLARIMIZ İSTEKLERİMİZ İÇİN YETERLİ Mİ ?GEÇMİŞİMİZ, BİRİKİMLERİMİZ BİZİ NERELERE GÖTÜREBİLİR.BUNLAR ZİNCİRLEME OLARAK BİRBİRİNE BAĞLI TABİKİ

Öncelikle aile ortamı,ailenin bilgi düzeyi ve çevremiz çok önemli.Okuduğumuz okuldan ziyade öğretmenimizin kalitesi ise tartışılmaz.Hiç unutmam ilkokul öğretmenim sınıfta sigara içer, saz çalardı.Tahtanın önünde ise diğer çocuklarla güreşirdik.Ders saatinde olurdu bu.İlkokulu bitirinceye kadar üç öğretmen değiştirdik.Bir kişinin karekteri altı yaşına kadar oturur.Fakat özellikle ilkokul eğitimi karekterimizde ki olumsuz öğeleri törpüleyip o olumsuzlukları en aza indirgeyebilir.Bu konunun dışında ise arkadaş ve genel çevremiz ikincil  bir unsur.Eğer bulunduğumuz ortam tercih yapma aşamasına gelme durumumuzda hala geçerliyse, hala aynı ortamdaysak o ortamın niteliğine göre davranmak zorunda kalabiliriz.Bu kişiye göre değişebilir.Ama genellikle ortam geleceğimizi belirler.Nadirdir bu kıstastan kurtulmak.

TERCİH YAPMA AŞAMASINA GELMENİN ZAMANI KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR.BU AŞAMAYA KADAR OLUŞAN KAREKTERİMİZ-DONANIMLARIMIZ VE BİRİKİMLERİMİZ ( Ben buna  KDB-bileşkesi diyorum ) SEÇTİĞİMİZ YOLU BELİRLER.O YOLDA YAŞAYACAĞIMIZ ZORLUKLARI KDB- BİLEŞKESİNİN KALİTESİNE GÖRE AŞABİLİRİZ YADA AŞAMAYIZ.

Kendimizi tanımalıyız, sorgulamalıyız.kapasitemizi bilmeliyiz.Tercih ettiğimiz hayatı sürdürebilecekmiyiz ya da sürdürülebilir bir hayat mı? Gerçekten istediğimiz bu mu?.Kendimizi tanımamızın önemi ise gidilecek yol hangisi olursa olsun hiç bir yolun düz olmadığı-yolların bazen kıvrımlı,bazen dar-karanlık,çok çeşitli zorluklar içerebilmesidir.Hazırlıklı olmalıyız.



YAŞADIĞIMIZ HER ŞEY İÇİMİZDE NİCEL OLARAK BİRİKİR.FARKINDA OLMAYIZ.ÖYLE BİR AN GELİR Kİ NİTEL OLARAK PATLAR.YOL AYRIMINA GELİRİZ.BUNA DİYALEKTİK DENİYOR.ARTIK KAÇIŞ YOKTUR.YOLUMUZU ÇİZMELİYİZ VE NE YAZIK Kİ TEK YOL YOKTUR.EN AZ İKİ YOL AYRIMI VARDIR ARTIK.HATTA ONLARCA YOL OLABİLİR.

İşte kırılma noktası da budur.Seçilen yol Biz im için doğru mu ( veya bulunduğumuz konuma göre herkes için doğru mu).Bu tercih kazanıp kazanmıyacağımızı belirleyen en önemli unsurdur.Sonrası o yolda yürürken 
gösterdiğimiz performansa bağlı.                                                                                                     
Gerçekten kazanıp kazanmadığımızı yolun sonunda da öğrenebiliriz.Bazen kazandığımızı zannettiğimiz olur.Aslında kaybetmişizdir.Değişiriz çünki.İsteklerimiz önceliklerimiz değişebilir.Hayat karmaşıktır ve daima değişir.Bizlere bağlı değildir bu.Bir anda başka bir yol tercihiyle karşı karşıya gelebiliriz.Bu böylece sürer gider.Tüm bunlar iddialı insanlar içindir.Kendinin ve hayatın farkında olanlar için geçerlidir bu.Yaşadığının ve kendinin farkında olanlar içindir HAYAT.
Elimizde olmayan değişkenler bizi zorlayabilir.Tekrar tekrar ayağa kalkabiliriz.Kayıplarımızdan ders alabiliriz.Odaklandığımız zaman becerme şansımız yüksektir.Bol  bol okuyarak ve sorarak bilgi biriktirip-yeni bilgiler üretebiliriz.
Sonuçta kazanmanın veya kaybetmenin önemi insanın tercihlerine,o tercih ve sonuçlarının yaşamımız üstünde bıraktığı izlerin büyüklüğüne bağlıdır.Kaybedebiliriz.Önemi yoktur.Olmamalıdır zaten.Kaybetmenin verdiği çöküntüye pabuç bırakmamalıyız.Onun bizi yiyip bitirmesine asla ve asla izin vermemeliyiz.                

SADECE SORMALIYIZ NEDEN-NİÇİN-NASIL DİYE. İŞTE SORGULAMADIĞIMIZ ZAMAN GERÇEKTEN KAYBEDERİZ. EĞER KAZANMIŞSAK .O KAZANDIKLARIMIZ BİZLERİ MUTLU EDİYORSA TADINI ÇIKARMALIYIZ.PAYLAŞMALIYIZ O KAZANCI.PAYLAŞILMAYAN HİÇ BİR KAZANÇ BİZİ UZUN VADEDE MUTLU ETMEZ.
BİZ İNSANLAR TEK BAŞINA HİÇBİRŞEY DEĞİLİZ ÇÜNKİ.







Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 0Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


Yorum Gönder

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes