Finansal kapital.
Çoktandır ara verdiğim finans yazılarıma bugün finans dünyasının en tepesinden başlamak daha iyi olur diye düşündüm. Daha önceki yazım genel bir finans tanımını ve içeriğinin uygulanmasıhakkındaydı. Fakat bu dünyanın asıl yasama ve yürütmesini yapan finans kapitalin işin özü olduğunu belirtmeliyim.Bugün ki yazımın içeriği FİNANS KAPİTAL. Aslında genel bir tanımı olsa da .Çok da basit bir konu değil bu. Tanımı da şu. Banka ve sanayi sermayesinin entegre olduğu bir yapı.. Günümüz dünyası ekonomisinin patron larının oluşturduğu bir birlik. Peki. Üretime karışan-yönlendiren kapitalizmin üst versiyonu olan --sanayii, ticareti, siyaseti, bilimi, dini, ahlakı belirleyen, insanlığın gelişmesinde ve geleceğini belirlemekte etkin olan bu mega banka yapıları nasıl oluştu.
Artık bu güç sadece şirketleri değil devletleri-yaşamımızı-kültürümüzü-kaderimizi kontrol etmektedir. Son derece dinamik ve kurum olmuş bir yapıdır bu.Dünyadaki ekonomik ve siyasi konjonktürü belirlemeye - yönetmeye çalışmaktadır VE BAŞARMAKTADIR..Bu yönetimin lokomotifi faiz ve sermaye piyasaları enstrümanıdır.Bir anda yok olabilirsiniz ya da büyüyebilirsiniz. Bu kişinin.şirketlerin yada herhangi bir ülkenin performansına bağlı tabiki.
Tüm bu devinim bir deyim yarattı.Son derece doğru bir deyim.PARA ASLA UYUMAZ ( MONEY NEVER SLEEP).Gerçektende doğru bir deyim bu.Para yönetiminin kuralları var.Kurumsal olarak bunu finans kapital belirlese de.Bireysel ve kurumsal olarak ayakta kalmak mümkün.Bunun kurallarını da duygusallık-feodal ilişkiler-iyi finansal ve idari yönetim-iş konunuzun geliştirilmesi-dünyaya entegre olmak gibi konular belirlemektedir diyebiliriz.
Bu arada finans kapitalin tekel gücü oluşturması (Artık bu süreci tamamlamış durumda.kapitalizmin işleyişi gereği doğal bir süreç bu zaten başka türlü olması mümkün değil.) farklı veya daha zayıf kurumların bazı itiraz ve eleştirilerini ortaya çıkardı.Reel sektör mali sektör ayrımı.Elektronik para transferleriyle ekonomilerin bozulması ( spekülatif amaçlar ) akabinde doğabilecek ekonomik krizler ve sosyal dengesizlikler. Sonuçta bunları önlemekte çok zor görünüyor.Uluslarası mevzuatlar açık ve net. Fakat buna karşı devletler farklı yöntemler uygulayabilirler.Bu yöntemlere ilerde değineceğim.
Finans kapital objektif olarak bu.Yukarıda para asla uyumaz filminden aldığım bir bölüm finans kapitali çok iyi anlatıyor bence.
Ayrıntılı ve güzel bir yazı.
YanıtlaSilvery nice
YanıtlaSil