Yumurta küfesi. - KONSOLİDE DENEMELER

Yumurta küfesi.


Merhaba,

Barış pınarı harekatı hakkındaki tespitlerim.
K.Suriye'deki oluşum hala ordu olamamış. Meskun mahal savunması yapamamaları, dağılmaları bunun ispatı. Tabiki bu dağılma tartışılabilir bir durum. Beş yılda ordu olunması mümkün değil. İstediğiniz kadar silahlanın ordu olmak evrim meselesi. Ordulaşmadan bürokratik kurumlarıda yaşatmak mümkün değildir.Tabiki teröre devam edeceklerdir. Vur kaçın sonu yoktur. Eninde sonunda K.Suriye'de olduğu gibi toptan sıkışırsınız. Abd harekatın durdurulması için müdahale etmek zorunda kaldı. Aksi takdirde K. Suriye'deki oluşum ciddi anlamda zeminini kaybederdi. Bu konuyu sorguladığınızda ise hem harekatta hemde siyasi iradede tutarsızlıkları diz boyu. 
Dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü terör örgütü Tamil grubuydu. Tank, top ve saldırı helikopterleri vardı. Ordulaşıp kurumlaşamadılar. Srilanka siyasi iradesi tamamen karar verince bir haftada işleri bitti. Meskun mahal savunması, savaşı yapma kabiliyetiniz yoksa ordu olamazsınız. Srilanka hükümeti Srilanka açıklarından gemileri geçen Çin ile anlaştı. Konu bitti. 

Bizimde Suriye ile kafa kafaya gelmemiz lazım. Bu konuda geç kalınırsa
Suriye'nin kuzeyindeki ister pkk ister diğer grublar olsun tüm yük üstümüze kalır. Bu yükler neden Suriye'yenin olmuyor?. Milyonlarca mültecinin yükünü zaten aldık.

Aslında Suriye sorunları kararlı bir siyasi irade için sadece bir  yumurta küfesidir. Küfeyi yere attığında herşey başa döner. Kararlılık yoksa yıllarca çözülmeyecek ve gelecek nesillere aktarılacak yük bahis konusu demektir. Gereken neyse yapılmalıdır. Suriye politikamızın çöktüğü artık bir gerçek. Teşhis baştan yanlıştı. Hiç karışmamak gerekiyordu.

Türk ordu geleneği 2.000 yıllık bir gelenek. Devlet yıkılır, ordu gider bir yerde yine devlet kurar. Tüm yıpratmalara rağmen ordunun performansı hala çok iyi. Tabiki bu gelenek genlere işlemiş. Fakat günümüzde bu geleneği ekonomi ile denkleştirmek lazım. Günümüzde savaşlarda ekonomik güç artık çok önemli. Küreselleşen dünyada yıkılan devletin yerine yeni bir devlet kurma şansı yok denecek kadar azdır.

Gelenek, ekonomi ve siyasi irade savaşların sonucunu belirleyecek üçlü sacayağıdır. Böylelikle askeri bağımlılığınızda olmaz. Zaaflarınız olmaz Tarihte böyleydi. Bundan sonrada böyle olacak. Bu kriterler yoksa yıkılmak kaçınılmazdır.

Güçlü ekonomi zaten bağımsız siyasi irade demek. Bağımsız siyasi iradeniz yoksa güçlü ekonomide olmaz. Gerçek bu. Ekonominiz kadar nefesiniz ve onurunuz olur.

Harekat başlamadan çok önce diplomasinin atağa geçmesi gerekiyordu. Diplomasi eksi 100'lerde. Üstelik yapılan anlaşma ile Abd bir terör örgütünün arkasında olduğu tescillenmiş oldu. Bu bile kullanılmıyor. Bataklık bu işte. Harekatın sonunda kör öldü badem gözlü oldu. Üstelik Uluslararası Af Örgütü, PYD ve YPG'nin Suriye'de savaş suçu işlediği  ve asimilasyon politikası yaptığını belirten bir rapor yayınlamasına rağmen.

PYD'nin ABD'nin bölgedeki önemli müttefikleri arasında yer aldığına dikkat çekilen rapora ilişkin Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz danışmanı Lama Fakih'in yaptığı açıklamada şunları söylemişti:


"Sivillerin evlerini kasıtlı şekilde yıkarak, köylerin tamamını yakarak, savunabilir askeri bir zemin olmadan köylüleri yerlerinden ederek YPG, otoritesini suistimal ederken, uluslararası insani hukuku yüzsüzce küçümsüyor. Bu, savaş suçları işlediği anlamına geliyor. YPG, bir an önce yasa dışı olarak sivillerin evlerini yıkmaya son vermeli, yasa dışı olarak evleri yıkılan tüm sivillerin zararını karşılamalı ve sivillerin evlerine geri dönüşleri ile evlerinin yeniden inşasına izin vermelidir."  https://www.dunya.com/dunya/af-orgutu-ypg-savas-sucu-isledi-haberi-294654 )


Siyasi irade ise zaten uzun süredir yetersiz. Mektup olayını saymıyorum bile. K.Suriye'deki oluşumu Türkiye'nin ekonomisi kurtardı
Yaptırım konuları ise kararlı bir siyasi irade varsa hayata geçirilemez. Aslında Türkiye'nin eli daha güçlüdür. Olacak olan neyse olur. Gerçekler yönlendirir. İstesenizde istemesenizde. Gerçeğin tadı acıdır ama vücudu sağlıklı tutar.





Egemenliğe sahip olmanız yetmez. Her türlü yetki ve güce sahip olmanız da yetmez. Geleceği sırtlayacak, belirleyecek uzun vadeli gerçekçi ve akılcı oyunlar kurmuyorsanız,kuramıyorsanız. Kurmak zorundasınız. Değişimi yaratan ve yöneten olmalısınız. Birincil kültür olmanın ve varlığınızın devamının kuralları bunlardır. Yoksa. Baştan kaybettiniz demektir. Tabiki bunlar sermayenin ideolojisine ve sermayenin kimlerde olduğuna bağlıdır. Bu toprakların son üçyüz yıllık tüm sorunlarının ve başına gelenlerin nedeni budur. Unutulmaması gereken işe şudur. KISACA SERMAYE ÖNEMLİDİR. DAHADA ÖNEMLİSİ KİMLERDE OLDUĞUDUR.

Faik ÇALTILI. Finans ve yönetim danışmanı.

  • 1Blogger Yorum.
  • Facebook Yorum.
  • Disqus Yorum.


1 Yorum.

comments powered by Disqus
Copyright © KONSOLİDE DENEMELER. Designed by OddThemes